Kedi Ve Köpeklerde Traş
Kedi ve köpeklerde deri ve tüy bakımı oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Evcil dostlarımızın daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi tamamen bizim elimizde olan bir durumdur. Bu nedenle onun sağlığını koruyacak ve güçlendirecek her şeyi yapmak isteriz. Bunların başında da iyi bir görünüş ve bunu sağlayan deri ve tüy sağlığı gelir. Özellikle evde yaşayanlar için tüy dökülme problemleri oldukça sorun olmaktadır. Kedi köpeklerin fizyolojik olarak mevsime bağlı yılda iki defa tüy döküldüğü görülmüştür. Bu dönemler yazdan kışa geçişte veya kıştan yaza geçiş durumlarında olmaktadır.
Uzun tüylü kediler düzenli taranmadığı ve bakılmadığı zaman tüylerde keçeleşme topaklaşma görülür. Bu tüyler taranamayacak kadar birbirine karıştığı durumlarda veteriner hekiminizin de tavsiyesiyle tıraş edilebilir. Bazen hastalıklar durumunda da kedilerde tıraş önerilmektedir. Yoğun geçen mantar ve egzema olgularında enfeksiyon riskini azaltmak ve enfektif bölgenin hava alarak daha çabuk iyileşmesini kolaylaştırmak için tıraş edilebilir.

 

Mevsimsel Tüy Dökülmesi
İlkbahar ve sonbahar küçük dostlarımızın tüy değiştirme mevsimleridir. İlkbahar aylarında yazın sıcaklarından korunmak için uzun tüyler dökülür ve seyrekleşir. Sonbahar aylarında ise, soğuk kış aylarına hazırlık olarak, ince ve seyrek kıl örtüsü değişir, tüyler dökülür ve yerine daha uzun ve kalın tüyler gelir. Bu çeşit bir tüy dökümü tamamen normaldir. Genellikle 2 ay sürmekle birlikte, bazen 4 aya kadar uzayabilir. Evlerimizin aşırı sıcak olması ve akşamları ışık alış süresinin uzaması tüy dökülmesini arttırır.

Taramanın ve Fırçalamanın Etkisi
Tarama işlemi her gün en az bir kere yapılmalıdır. Evcil hayvanların tüy yapısına göre uzun tüyler için, aşırı gelişmiş tüyler için, ipek tüyler ve kıl tüyler için üretilmiş fırçalardan biri kullanılmalıdır. Bu işlem ile ölü tüyleri ve ölü deri hücrelerini alıp, deriye masaj yapmış olursunuz. Böylelikle deri yapısı ve kıl kökleri güçlenir ve daha sağlıklı tüyler çıkar.

Makina Traşı
Hayvanınızın ırkına ve cinsine uygun şekilde, profesyonel kuaförümüzün deneyim ve tecrübeleriyle, kedi/köpeklere uygun tıraş makinesi ile evcil hayvanınızın cildini tahriş etmeden özenle yapmış olduğumuz bir işlemdir. amaç dökülen tüyleri ortadan kaldırarak tamamen temızlenmıs ve tüy döküntüsünü sıfıra indirgemiş bir görüntü vermektir amaç. Genellikle yaz mevsiminde ve sıcak havalarda tercih edilmelidir. Tüm tıraş işlemleri sonrasında ürünlerimizi dezenfektan ilaçlarımız la bir sonraki tıraşa hazırlamaktayız.

Kedi ve Köpeklere Banyo İşlemi
Yıkama işlemi uygun koşullar altında yapılmadığı takdirde yine tüy dökülmesine neden olur. Sık yıkama evcil hayvanların derisinin kurumasına yol açar. Evcil hayvanları aksi gerekmedikçe; yaz aylarında ayda bir, kış aylarında ise iki ayda bir yıkamak yeterlidir. Tabii ki kullanılan şampuanların da etkin bir rolü vardır. Evcil hayvanların derisine ve tüy yapısına göre hazırlanmış özel şampuanlar vardır. Bu şampuanlar dışındaki diğer temizlik malzemeleri, değişik pH derecelerinde olduğu ve farklı kimyasal maddeler içerdiği için evcil hayvanların zaten etkin terleme özelliği olmayan derisinde kurumaya yol açar. Neticede tüyler zayıflar ve dökülür. Bazen bu temizlik malzemelerine karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Evcil hayvan şampuanları ise küçük dostunuzun ırkına, deri ve tüy yapısına, yaşına göre farklı olarak üretilmiştir. Hassas ırklar için alerjik etkisi az olan, kremli, gözleri hassas olan ve yavru hayvanlar için gözleri yakmayan, bit ve pire gibi dış parazitlere etkili ilaçlı yıkama sağlayan şampuan türlerini kullanabilirsiniz.

Ayrıca, evcil hayvanları ıslatmadan yıkama için üretilen kuru şampuan tozları da güvenli temizlik ve bakım kolaylığı sağlar. Küçük dostunuz için en uygun olanını veteriner hekiminize danışarak, seçip güvenle kullanabilirsiniz. Bu tür şampuanlar etkin bir temizlik ve tüy bakımı sağlar. Evcil hayvanları yıkarken herhangi bir kulak problemi yaşamamak için kulaklarını gliserinli pamuk ile tıkamalı ve su kaçması halinde kurulamalısınız.

Pati ve Tüylerinin Kısaltılması
Kedi ve Köpeklerin Kaygan Zeminlerde Rahat Yürümelerini Sağlamak Pati altı çok uzun tüylü köpekler için kaygan zeminlerde yürümek oldukça zordur. Tüyler nedeniyle yeni verniklenmiş parkeler, marleyler gibi ıslak zeminlerde durmadan düşerler. Düşme nedeniyle oluşabilecek fiziksel zararları önlemek ve kedinin, köpeğin ortamda rahat yürümesini sağlamak amacıyla pati altı tüyleri ve tırnak aralarındaki tüyler ince makasla kısaltılmalıdır Soğuk havada tırnak arasındaki ve pati altındaki tüylere yapışan kir, çamur, kar çok kısa bir sürede buz topağı haline gelir. Tırnak arasına ve pati altına yapışan bu buz topakları köpeğinizin patisine zarar verir, yürümesini zorlaştırır, buz ısırması ihtimalini artırır. Köpeğinizin buzlu havalarda rahat ve mutlu yürüyüş yapabilmesi için pati altındaki, tırnak aralarındaki ve pati üstünde tırnaklara doğru uzanan bölümdeki tüyler ince makasla kısaltılmalıdır.

Kedi ve Köpeklerde Kalça ve Arka Bacak Tüylerinin Kısaltılması
Kedi ve köpeklerde kalça ve arka bacak bölümündeki uzun tüylere dışkı yapışıyor ve temizliği anında sağlanamıyorsa, bu hayvanın ve çevredekilerin sağlığına tehdit oluşturur. Böyle durumlarda hijyenik nedenlerden ötürü kalça ve arka bacak tüyleri kısaltılabilir. Kısaltma işlemi ince makasla kediler ve minyatür köpekler için 3 cm’den , orta ve büyük boy köpekler için 6cm’den kısa olmamak kaydıyla yapılmalıdır.
Bu gruba genelde iran kedisi, norveç kedisi gibi uzun tüylü kediler, arka bacak bölümü çok tüylü , kısa bacaklı ve minyatür köpekler, fiziksel sağlık problemleri, yaşlılık gibi nedenlerden ötürü tuvaletini doğru pozisyonda yapamayan köpekler ve kediler girer.

Köpeklerde Kulak İçi Tüylerinin Kısaltılması
Shih Tzu, Maltese, ispanyol cocker, basset hound ( basset av köpeği) , poodle, schnauzer , golden retriever ırkları, düşük kulak yapısı ve iç kulak tüylerinin uzun olması nedeniyle kulak pek çok sağlık problemi yaşarlar.
Kulak içinde hava akımının azlığı ve tüylerin oluşturduğu nemli ortam, kulakta mantar gibi zararlı bakterilerin üremesine, kulak enfeksiyonlarına, kulak bitlerine elverişli bir ortam yaratır.
Köpeğiniz bu tür kulak sağlığı problemleri karşısında veterineriniz, kulak içi hava kanalını tıkayan tüylerin alınmasını, tıraşlanmasını ya da kısaltılmasını önerebilir
Kimi pet kuaförleri, özellikle belli ırklarda bu işlemi genel bakım kapsamında düşünmekte ve pet sahibine danışmadan kulak içi tüyleri almaktadırlar.

Köpeklerde Kulak Üstü Tüylerinin Kısaltılması
Kulak üstleri, kulak yanları uzun tüylerle kaplı köpeklerin,kulak üstü tüylerinin sürekli taranması gerekir. Ormanda bir yürüyüş, kulağını kaşıması ya da sizin kulak tüylerinin taranmasını kısa bir süre ihmal etmeniz nedeniyle hemen kıtıklar, düğümler oluşur. Bu düğümler tarayarak açılmıyorsa, düğümlenen tüyleri ince makasla keserek kısaltmak tek çözümdür.

Lhasa Apso, shih tzu, bearded collie, poodle, afgan tazısı gibi köpeklerde kulak üstü tüyleri çok uzun olduğu için kulak üstü tüylerinin genel anlamda kısaltılması sıkça rastlanan bir uygulamadır. Kulak üstü tüylerinde oluşacak kıtıklar zararlı bakterilerin ve parazitlerin üremesine neden olduğundan, köpeğin fiziksel sağlığını ve hijyenini korumak amacıyla kulak üstü tüyleri kısaltılabilir.
Kulak üstü tüyleri minik ırklarda 3cm’den, orta ve büyük ırklarda 6 cm’den daha fazla kısaltmamakta fayda vardır. Köpeklerin tüylerinin fazla kısaltılması onları, güneşin ve çevrenin zararlı etkilerine tamamiyle açık bıraktığından, kısaltma işlemini mümkün olduğunca az yapmak önemlidir.

Köpeklerde Kahküllerin ve Yüz Tüylerinin Kısaltılması
Gözün önüne gelen tüyler, göz sağlığını tehdit eden en önemli nedenlerden biridir. Bu nedenle tüyleri gözün üstüne gelmeyecek şekilde, göz hizasının birparmak üstünde kısaltılır. Göz altındaki tüyler göz içine giriyorsa, yine aynı uygulama gerçekleştirilir.
Poodle gibi köpek ırklarında göz yaşı izi oldukça yaygındır. Göz yaşı izi problemini çözmek kahkülün yanı sıra göz altındaki tüyler kısaltılır.

Köpeğinizin tüylerini kısaltırken temel kriterler
*Tüylerinin uzunluğu fiziksel aktivitelerini kısıtlamayacak noktada olmalıdır.
*Köpeğinizin tüylerinde tarandığında açılamayacak nitelikte tüy yumakları olmamalıdır
*Tüyleri sürekli tarayarak açamıyorsanız, tüylerin düğümler oluşturmayacağı noktada kesilmelidir.
*Tüyler çok kısa kesilerek, vücudun koruma kalkanı yok edilmemeli

Kedi-Köpek kuaför hizmetlerimiz;
Irka özel kesim (makas ve makine ile)

Etiketler

Paylaş